![](http://hodynnyk.pp.ua/wp-content/uploads/2025/02/images-18.jpg)
Вареники — це класична українська страва, яка складається з тіста, яке обгортає різноманітні начинки. Вони можуть бути солодкими або солоними, з картоплею, капустою, сиром, ягодами або навіть м’ясом. Вареники можуть бути варені, смажені або запечені. Ось кілька популярних рецептів:
1. Вареники з картоплею та цибулею:
Це одна з найбільш популярних начинок для вареників в Україні.
Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 яйце
- 1/2 склянки води
- 1 ст. л. олії
- 1/2 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 500 г картоплі
- 1 велика цибулина
- 2 ст. л. олії
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- Для тіста змішати борошно, яйце, воду, олію і сіль. Замісити еластичне тісто, накрити рушником і дати постояти 30 хвилин.
- Картоплю відварити, потовкти в пюре.
- Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Змішати пюре з цибулею, додати сіль і перець.
- З тіста формувати кружечки, на кожен викласти начинку і зліпити вареники.
- Варити в киплячій підсоленій воді до спливання.
2. Вареники з вишнею (солодкі вареники):
Це популярний десерт вареники з ягодами, особливо смачні в літній сезон.
Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 яйце
- 1/2 склянки води
- 1 ст. л. олії
- 1/2 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 400 г вишні (свіжі або заморожені)
- 3 ст. л. цукру
- 1 ст. л. крохмалю (для загущення соку)
Приготування:
- Для тіста замісити тісто так само, як для вареників з картоплею.
- Вишні промити, якщо вони свіжі — видалити кісточки. Якщо вишня заморожена — розморозити та злити зайву рідину.
- Змішати вишню з цукром і крохмалем.
- Вирізати кружечки з тіста, в центр покласти вишню з цукром і крохмалем, зліпити вареники.
- Варити в киплячій воді до спливання. Подавати з вершками або сметаною.
3. Вареники з сиром:
Це дуже смачна начинка для вареників, і її люблять не тільки дорослі, а й діти.
Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 яйце
- 1/2 склянки води
- 1 ст. л. олії
- 1/2 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 500 г сиру
- 1 яйце
- 2 ст. л. цукру (за бажанням)
- Сіль за смаком
Приготування:
- Для тіста замісити тісто, як у попередніх рецептах.
- Для начинки змішати сир з яйцем, додати цукор та сіль.
- На кожен шматочок тіста покласти начинку, зліпити вареники.
- Варити в підсоленій воді до спливання.
4. Вареники з капустою:
Це класична варіація вареників із квашеною капустою.
Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 яйце
- 1/2 склянки води
- 1 ст. л. олії
- 1/2 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 500 г квашеної капусти
- 1 цибулина
- 2 ст. л. олії
- 1 ст. л. цукру
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
- Квашену капусту промити і віджати від зайвої рідини. Цибулю нарізати дрібно і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Змішати капусту з цибулею, додати цукор, сіль і перець.
- З тіста сформувати вареники, викласти начинку та зліпити.
- Варити у підсоленій воді до спливання.
5. Вареники з м’ясом:
Це більш ситна варіація вареників для обіду чи вечері.
Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 яйце
- 1/2 склянки води
- 1 ст. л. олії
- 1/2 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 500 г м’яса (свинина, яловичина або курка)
- 1 цибулина
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- М’ясо відварити до готовності, після чого подрібнити.
- Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Змішати м’ясо з цибулею, додати сіль, перець та спеції за смаком.
- Сформувати вареники з цією начинкою та варити до спливання.
Вареники можна подавати зі сметаною, маслом або запечені з хрусткою скоринкою. Вони завжди смачні та ситні, незалежно від начинки.
Яка начинка вам більше подобається?