![](http://hodynnyk.pp.ua/wp-content/uploads/2018/01/305264_1.jpg)
За вікном весна, пурхають метелики, співають пташки. Мій город потопає в зелені, адже там росте багато лікувальних і пряносмакових трав.
Коли до мене приходить хтось вперше, відразу задають питання: «А навіщо на городі стільки бур’янів?». Це лопух, полин, пижм, кропива, різні м’яти, котовник, шавлія, кануфер, любисток і багато інших. Всього понад 40 найменувань трав, передає Ukr.Media.
Все це я вирощую спеціально для особистого користування. Мій організм від народження не бере ніякі ліки, а особливо негативно реагує на антибіотики. Мені 78 років. Останній раз я була у лікаря 49 років тому!
Про те, що мені протипоказана хімія, я дізналася в 29 років. Лікарі рятували мене після прийому ліків, від якого я осліпла. З тих пір за порадою доктора лікуюся тільки травами. У ті роки мені довелося шукати знавців-травників по всьому Союзу. З тих далеких пір я дізналася багато про лікувальні властивості лопуха. Хочу зазначити, що цією рослиною у нас мало хто цікавиться, а даремно.Всі старечі хвороби йдуть, якщо в будинку є лопух!
Виростає лопух в моєму городі до 2 м, з величезними, як парасольки, листям.
Листя володіють антибактеріальними і ранозагоювальними властивостями. Сік з кореневищ лопуха, взятих ранньою весною або пізно восени, прекрасний загальнозміцнюючий і антивірусний засіб. Він зміцнює імунітет, виводить шлаки з організму, поліпшує склад крові.
У своїй сім’ї «послугами» цієї рослини я користуюся з будь-якого приводу: свербіж, висип на шкірі, фурункул, екзема. Перший засіб від такої напасті – відвар листя лопуха, 1 ст. ложка на дві склянки окропу. Настояти до теплого стану і промивати хворі, уражені місця. До фурункула – прикладати лист білою стороною, одночасно з цим приймати настій з коренів лопуха. Для цього 1 ст. ложку сухого подрібненого кореня лопуха залити склянкою окропу, настояти в термосі три години, процідити. Пити теплим не менше п’яти разів на день по 1 ст. ложці.
Відвар з коренів готується наступним чином: 1 ст. ложка коренів на склянку окропу, кип’ятити 10 хвилин. Остудити, процідити і пити по 1 ст. ложці тричі на день при цукровому діабеті. Також дуже корисні настій і сік лопуха: в ньому є інсулін.
При сечокам’яній хворобі добре поєднувати відвар з коренів лопуха з відваром споришу, з розрахунку 1 ст. ложка споришу на склянку окропу. Кип’ятити 10 хвилин. Пити остиглий і проціджений. При цьому камені дробляться поступово і безболісно, виходять у вигляді піску.
Коли у мене почали боліти суглоби, я прикладала листя лопуха білою стороною до хворих місць, попередньо змастивши лист рослинним маслом або медом. Потрібно добре закріпити аркуш серветкою з бавовни і утеплити вовняною тканиною. Робити компрес на ніч протягом трьох тижнів.
При лікуванні ревматизму слід приймати відвар коренів чотири-п’ять разів на день, дуже хороший результат очікуємо через 21 день.