![](http://hodynnyk.pp.ua/wp-content/uploads/2025/02/images-20.jpg)
Пончик — це смачна і популярна випічка, яку можна приготувати в різних варіантах: з начинкою або без, смажені чи запечені. Пончики часто подають з цукровою пудрою або глазур’ю, що додає їм особливої солодощі. Ось кілька рецептів для домашнього приготування пончиків:
1. Класичні пончики з дріжджового тіста:
Ці пончики смажаться на олії, виходять м’якими, пишними та дуже смачними.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 1 пакетик сухих дріжджів (7 г)
- 200 мл молока
- 2 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1 яйце
- 2 ст. л. олії
- 50 г вершкового масла
- Цукрова пудра для посипки
Приготування:
- У теплому молоці розчинити цукор і дріжджі, залишити на 10 хвилин для активації.
- Додати до дріжджової суміші яйце, масло, сіль і поступово вмішувати борошно.
- Замісити тісто, накрити рушником і залишити на 1-1,5 години для підйому.
- Після того як тісто піднялося, розкачати його на столі товщиною близько 1 см і вирізати круги.
- Смажити пончики в розігрітій олії до золотистої скоринки з обох боків.
- Викласти готові пончики на паперовий рушник для вбирання зайвого жиру.
- Посипати цукровою пудрою перед подачею.
2. Пончикі з ванільною глазур’ю:
Цей варіант додає пончикам ще більше смаку завдяки ніжній ванільній глазурі.
Інгредієнти:
- Тісто для пончиків (як у попередньому рецепті)
- 200 г цукрової пудри
- 1 ст. л. молока
- 1 ч. л. ванільного екстракту
Приготування:
- Приготуйте пончики за рецептом класичних пончиків.
- Для глазурі змішайте цукрову пудру, молоко та ванільний екстракт до однорідної консистенції.
- Обмочуйте готові пончики в глазурі, поки вона не застигне.
- Дайте пончикам трохи охолонути перед подачею.
3. Пончикі з джемом:
Ці пончики з начинкою чудово підходять для тих, хто любить солодкі варіанти з сюрпризом всередині.
Інгредієнти:
- Тісто для пончиків (як у попередньому рецепті)
- Джем або варення (наприклад, абрикосове, малинове або вишневе)
Приготування:
- Приготуйте тісто за класичним рецептом.
- Після того як ви розкачали тісто і вирізали кружечки, на половину з них покладіть по чайній ложці джему.
- Накрийте другим кружечком тесту і обережно зліпіть краї.
- Смажте пончики в олії до золотистого кольору.
- Після того як пончики охолонуть, посипте їх цукровою пудрою або полийте глазур’ю.
4. Запечені пончики:
Цей варіант пончиків буде більш легким, тому що вони не смажаться на олії, а випікаються в духовці.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 7 г сухих дріжджів
- 200 мл молока
- 2 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1 яйце
- 2 ст. л. олії
Приготування:
- Приготуйте тісто за класичним рецептом.
- Розкачайте тісто, виріжте круги, зробіть отвори в середині (як звичайні пончики).
- Викладіть пончики на деко, застелене пергаментом.
- Залиште їх підніматися ще на 15-20 хвилин.
- Випікайте пончики при температурі 180°C 15-20 хвилин до золотистої скоринки.
- Охолодіть і посипте цукровою пудрою.
5. Пончикі на кефірі:
Ці пончики не потребують довгого часу на підйом, оскільки тісто готується на кефірі.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 1 склянка кефіру
- 1 яйце
- 1 ч. л. соди
- 2 ст. л. цукру
- Олія для смаження
Приготування:
- Змішати борошно, яйце, кефір, соду та цукор.
- Замісити тісто і залишити на 15-20 хвилин.
- Розкачати тісто, вирізати пончики і смажити на олії до золотистої скоринки.
- Викласти на серветку для вбирання зайвої олії і посипати цукровою пудрою.
Пончики чудово підходять до чаю або кави. Їх можна приготувати з різними начинками, а також прикрасити глазур’ю або посипати цукровою пудрою.
Який з цих рецептів вам сподобався найбільше?