>Новий рік українці зустріли, а тепер з нетерпінням чекають не менш важливого і цікавого свята – Різдва Христового,
Здавна це свято супроводжується колядками, іграми, забавами і особливим вечерею. Напередодні Різдва дотримуються особливо суворого посту і, традиційно, в цей вечір більшість господинь подають на стіл 12 (за числом апостолів) пісних страв, як це колись робили бабусі і прабабусі.
Підбірка простих страв до Різдва
>КУТЯ
ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г пшениця (зерно)
30 г очищені горіхи
150 г мак
>50 г родзинки
фрукти, ягоди або варення за бажанням
1/2 склянки вершків
мед, ванільний цукор.
ПРИГОТУВАННЯ:
Пшеницю добре промити, залити гарячою водою і варити в каструлі повільно вогні до м’якості, періодично доливаючи гарячої води.
Мак промити, залити гарячою водою (але не окропом) на 2-3 години. Після цього мак розітріть і додайте в масу мед, ванільний цукор, горіхи, родзинки, фрукти і вершки. Все це з’єднайте з вареною пшеницею і подавайте на стіл в охолодженому стані.
< >УЗВАР (КОМПОТ)
>ІНГРЕДІЄНТИ:
ягоди глоду і шипшини
цукор за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
Сухофрукти і ягоди замочіть на 30 хвилин у холодній воді, потім опустіть в киплячу воду з цукром і варіть близько 15 хвилин.
В кінці додайте родзинок і дайте настоятися дві години.
iЯкщо кутя – господиня різдвяної трапези, то узвар – господар, адже без нього в старовину не обходився жоден святвечір. Вариться узвар (компот) із сушених яблук, груш, слив, абрикосів, а також ягід глоду і шипшини. Готувати його дуже легко – сухофрукти і ягоди необхідно замочити на півгодини в холодній воді, після чого опустити в киплячу воду з цукром і варити близько 15 хв. В кінці можна додати родзинки і дати настоятися дві години.
ГУСКА (КАЧКА) З ЯБЛУКАМИ
>ІНГРЕДІЄНТИ:
1 туша гусака (качку)
40 г вершкового масла
>500 г яблук>майоран, сіль
ПРИГОТУВАННЯ:
Тушу птиці натріть сіллю і майораном. Залиште на годину.
Яблука промийте, видаліть насіння і розрізати навпіл. Начиніть тушку яблуками, зашейте і покладіть на деко або в жаровню, змазану олією.
Полийте птицю зверху маслом, збризніть маслом і поставте в добре розігріту духовку. Смажте, постійно зволожуючи соусом і збризкуючи водою
Готового гусака (качку) порізати на порції, покласти на овальне блюдо, по краях викладіть яблука. Залишок соусу подати в соусниці. Прикрасьте зеленню (салат, петрушка, селера).
>
>КАПУСНЯК
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
1 кг борошна
25-50 г дріжджів
>2 склянки води
1 ч. л. солі
>Для начинки:
1 морква
2 цибулини
1/2 качана середньої капусти
1/2 склянки томатного соку
1 ч. л. цукру
сіль, перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
Тим часом приготуйте начинку: цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на крупній тертці і обсмажте на рослинному маслі. Додайте до маси посічену капусту, сіль, цукор, чорний перець і ще трохи обсмажте. Залийте все томатним соком і протушкувати на повільному вогні.
Тісто розділіть на дві частини і розкачайте їх. На одну частину (вона повинна бути трохи товще) викладіть охолоджену начинку, а другим накрийте зверху і защепніть краю. Пиріг приберіть в духовку і випікайте до готовності.
>БУРЯКОВА ІКРА
ІНГРЕДІЄНТИ:
3-4 середніх буряків
1 цибулина
1 морква
>100 мл рослинного масла
1/2 – 1 склянку томатного соку (в залежності від густоти)
>сіль
Моркву натріть на крупній тертці, цибулю подрібніть і обсмажте на рослинному маслі до золотистого кольору.
Додайте натерту на крупній тертці свіжу буряк. Коли все приготується, додайте сіль, томатну пасту і тушкуйте ще 5 хвилин
МЕДОВІ ПРЯНИКИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
0,75 склянки меду
>1/4 склянки води
100 г вершкового масла
1 яйце
>
по 1/2 ч. л меленої гвоздики і кориці
3 склянки борошна
>1/2 ч. л соди
50 г подрібнених горіхів
ПРИГОТУВАННЯ:
>Мед розчиніть у воді і нагрійте до температури приблизно 70 градусів. У цю рідину додайте розм’якшеного вершкового масла і гарненько перемішайте.
В охолоджену масу додайте 1 яйце, 1/2 ч. л меленої гвоздики і кориці.
Тісто викладіть на дошку, посипану борошном, розкачайте корж товщиною в 1 см і вережьте склянкою пряники. Викладіть їх на деко, зверху змастіть яйцем і посипте подрібненими горіхами. Випікайте в духовці близько 10-15 хвилин.