Ось рецепт простого та смачного бульйону:
Інгредієнти:
- 500 г курячих кісток або м’яса (можна використовувати свинячі або яловичі кістки)
- 1 середня морква
- 1 цибулина
- 1-2 лаврові листки
- 5-6 горошин чорного перцю
- Сіль за смаком
- 2-3 літри води
- Зелень (петрушка, кріп) за бажанням
Приготування:
- Підготовка інгредієнтів: Помістіть м’ясо або кістки у велику каструлю. Якщо використовуєте курку, краще брати частини, які містять кістки для насиченості бульйону.
- Варка бульйону: Залийте м’ясо водою і поставте на великий вогонь. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь до середнього. Прокип’ятіть 5-7 хвилин, потім злийте першу воду (щоб прибрати зайву каламуть і жир), промийте м’ясо під холодною водою.
- Другий етап варки: Поверніть м’ясо в каструлю, залийте новою водою (2-3 літри), додайте лавровий лист, горошини перцю, цілу очищену цибулю і моркву (їх можна покласти цілими або нарізати великими шматками). Варіть бульйон на малому вогні 1,5-2 години. Час від часу знімайте піну.
- Фініш: Після того, як бульйон навариться, додайте сіль за смаком і варіть ще 10-15 хвилин. Якщо хочете, можете додати зелень для аромату в кінці варки.
- Проціджування: Процідіть бульйон через дрібне сито або марлю, щоб прибрати овочі і кістки.
Подача:
Бульйон можна подавати як основу для супів або просто з галушками, локшиною або варениками. Також можна додати дрібно нарізану зелень, а також відварене м’ясо.
Смачного!