Як боротися з хворобами часника?

Часник — один з найбільш смачних і корисних рослин, без якого не обходиться жодне кулінарне блюдо. Розмноження часнику — справа тяжка, і займає багато часу. Тому кожен городник під час щорічного висаджування часникових цибулин, мріє отримати високий урожай часнику. Однак добрива, підживлення і поливу буває не завжди достатньо для гарного дозрівання цибулинних плодів. Багато дачники навіть не підозрюють про те, що пекуча однорічна рослина — часник, так само як і інші овочеві культури, схильне захворювань. Тема цієї статті — хвороби часнику і боротьба з ними. Фото і наші рекомендації допоможуть Вам отримати багатий врожай соковитих і ароматних головок.
>Всі дачники, які стикалися з хворобами часнику, помічають, що найчастіше причина криється в неправильному догляді або недоречному сусідстві. Як боротися з хворобами часника? Давайте розглянемо найпоширеніші.

<>Найнебезпечніша хвороба плодів часнику — фузаріоз або гниль донця. Хвороба поширюється під час дозрівання часникових цибулин, при високій вологості і температурі 30 ° C. Головні ознаки ураження часнику хворобою — передчасно пожовкле листя. У цей період кінчики листя жовтіє, в’януть і відмирають. Часникові цибулини стають млявими, м’якими, а коріння рослини поступово загнивають і відмирають. А саму рослину можна з легкістю витягнути з грунту. Ця хвороба часнику може розвиватися і в період зберігання.Як боротися? Щоб перемогти хворобу, городникам необхідно провести строгий огляд часникових цибулин. Також слід знищити хворі рослини, і для посадки використовувати виключно здорові цибулини. Висаджувати часник на колишнє місце після перенесеної хвороби, необхідно не раніше ніж через 4-5 років.Читайте також: Особливості догляду за часникомЩе один ефективний спосіб — протравить цибулину часнику перед посадкою в осінній період. Потім підсушити плоди рослини. Також в період зберігання часнику, на луковичній тканині можуть утворюватися захворювання і бактерії. Наприклад, під часниковою лускою наростають виразки, або часник частково стає склоподібним.

Якщо ж на городі виявлено часник зі з’їденими корінням, а сама головка часника пожовкла, стала млявою і трухлявою, значить, що урожай рослини пошкодили маленькі ниткоподібні черви — нематоди. Швидше за все, ці шкідники потрапили в часник разом з посадковим матеріалом. Ці черви зберігають свою життєву активність, навіть в всохшій цибулині часнику протягом 4-5 років. Хвороботворний часник не варто використовувати для подальшої посадки в якості насіння.

Як боротися? Часникові цибулини, які не підійдуть для домашньої кулінарії, краще знищити. А земляний шар грунту, на якому ріс заражений часник, краще зняти і закопати за межами дачної ділянки. Для посадки краще всього купити новий часник, більш здоровий і міцний. Донець часникової цибулини повинен бути сірого кольору і гладким. Також для поновлення насіння, добре використовувати повітряні цибулини, які утворюються з сформувавших суцвіть часнику.>Не менш небезпечні для часникової цибулини такі шкідники, як кореневий кліщ, цибульна моль, цибулева журчалка, цибульний стирчило.Як боротися? З цими шкідниками слід боротися схожими способами: проводити підживлення рослини, удобрювати часник, відбирати для посіву якісний насіннєвий матеріал, щорічно змінювати місце посадки, видаляти з ґрунту залишки рослини і знищувати хворі цибулини.

Часник, як і всі інші рослини періодично піддається атаці шкідників і різних захворювань. Фахівці радять звертати увагу на якість і склад ґрунту, ні в якому разі не використовувати органічні добрива (гній, компост, послід), оскільки саме в ньому найчастіше живуть личинки небезпечних комах. Також не варто заливати часник, оскільки так псується його коренева система і може швидко заразитися яким-небудь захворюванням.

джерело