
Дуже цікаво!
Вино – один з найулюбленіших напоїв всіх часів, його історія налічує більше 8000 років. Виявляється, багато поціновувачів вина майже нічого про нього не знають.
Ми підготували для вас найцікавіші факти про цей напій:
1) Згідно з дослідженнями, краще пити хоч трохи вина щодня, ніж не пити його взагалі!
Чому? У ньому містяться антиоксиданти, вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу. Впиватися не варто – це загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям.
2. У вині містяться таніни.
Це водорозчинні поліфеноли – складні природні органічні сполуки. Вони дозволяють збільшити термін зберігання вина. Є дослідження про вплив винних і чайних танінів на окислювальні процеси в організмі.
Тести підтвердили, що винні таніни їм перешкоджають, а чайні – ні.
3. Деякі червоні вина набагато корисніші, ніж інші.
Наприклад, в каберне-совіньон міститься більше таніну, ніж у піно-нуар. Але перше місце за вмістом дубильних речовин займають такі сорти вина, як Таннат, Петіт Сіра або Сагрантіно. Ось які вина є найкращими:
- сухе червоне вино краще;
- червоне вино з низьким вмістом алкоголю (нижче 13 градусів);
- червоне вино з високим вмістом таніну.
4. Молоде червоне вино краще, ніж старе.
Зазвичай стверджують протилежне. Це правда, що деякі вина набувають свого унікального смаку, коли “доживають” до ста років. Але молоде вино набагато корисніше, ніж старе. У ньому міститься більше таніну.
5. Колір вина залежить від кольору виноградної шкірки.
Вино виходить червоним завдяки тому, що в шкірці винограду міститься пігмент антоцианін. Він забарвлює ягоди і листя винограду в найрізноманітніші відтінки – від рожевого до темно-фіолетового.
6. З віком червоні вина стають світлішими. Дуже старі вина зовсім бліді і напівпрозорі.
7. Майже всі червоні вина виготовлені з одного виду винограду.
Всі найпопулярніші вина, включаючи каберне-совіньон, шираз, мерло і піно-нуар, виготовлені з одного виду винограду – Vitis vinifera. Він налічує десятки тисяч сортів.
Сорти Vitis vinifera та їх внутрішньовидові гібриди дають найкраще вино і найякісніший столовий виноград.
8. Червоний виноград набагато “старший”, ніж білий.
Вважається, що білий виноград походить від червоного в результаті мутації ДНК. Це досить переконлива гіпотеза, оскільки піно-нуар і піно-блан мають ідентичну структуру ДНК.
9. У червоному вині зазвичай менше сульфітів, ніж в білому.
Сульфіти – це солі сірчистої кислоти. Їх можна зустріти не тільки у вині, а й в інших консервованих продуктах у вигляді харчової добавки під маркуванням Е220.
Кожна третя пляшка вина містить двоокис сірки. Її використовують на всіх етапах виробництва вина. Навіщо? Щоб запобігти росту небажаних бактерій і дріжджів.
Червоне вино практично не потребує додавання діоксиду. У ньому міститься достатня кількість природних антиоксидантів. Цікаво, що в консервованих компотах і вареннях сульфітів в рази більше, ніж у вині.
10. Червоні вина “старіють” довше, ніж білі.
Вони містять таніни, які роблять вагомий внесок у структуру і потенціал старіння червоних вин. Таніни мають бактерицидну дію (зокрема перешкоджають окисленню), а так само чинять непрямий вплив на формування ароматів.
11. З темного винограду можна зробити біле вино.
Пам’ятайте, що колір вину надають речовини, які містяться в шкірці винограду? Якщо нейтралізувати їх, можна зробити з темного винограду біле вино.
Наприклад, шампанське Blanc de Noirs – це біле ігристе вино, виготовлене з винограду сортів Піно-нуар і Піно-меньє.
12. Вино набуває свого унікального аромату завдяки лише двом речам.
Аромат вишні, ягід, трав, який ви відчуваєте, коли підносите келих вина до губ – результат бродіння винограду і тривалого зберігання вина в дубових бочках. Жодних домішок і ароматизаторів!
Які з цих фактів стали для вас справжнім відкриттям?