
Традиційний сніданок для багатьох з нас – це яєчня. Такий початок дня не лише забезпечує нам довге відчуття ситості, але і запобігає розвитку багатьох хвороб. Правда, не кожен з нас погодиться їсти 3 дні поспіль яєчню або омлет. А якщо це буде орсіні або хуевос хабанерос? Або якусь іншу оригінальну страву з яєць, яку готують, наприклад, в ПАР?
Тутка підглянув, як готують яйця в різних куточках світу та із задоволенням ділиться рецептами, які ніколи вам не набриднуть.
13. Шакшука, Ізраїль
Шакшука – це типовий ізраїльський омлет з яєць і помідорів, але це зовсім не те ж саме, що яєчня з помідорами.
Справжню шакшуку готують в чавунній сковороді. Спочатку готують основу – соус матбуха з цибулі, болгарського перцю, перцю чилі, часнику, помідорів і спецій. Потім до соусу просто розбивають кілька яєць і доводять до готовності.
Страву подають прямо в сковороді або в підігрітому керамічному посуді, щоб вона не осіла і не втратила свого яскравого смаку.
12. Тортилья, Іспанія
Тортилья – один із символів іспанської кухні поряд з паельєю і гаспачо. Тільки не плутайте іспанську тортилью з мексиканським коржем тортилією!
Класичний рецепт складається з яєць, обсмаженої картоплі та цибулі. Погодьтеся, зовсім нехитрий набір продуктів. Можливо, тому авторство цієї страви, за однією з версій, приписується спритній селянці, яка просто не знала, чим нагодувати генерала Сумалакаррегі, який прибув до неї.
Зараз готову тортилью можна знайти в будь-якому супермаркеті Іспанії, а в місцевих кафе популярний бутерброд з багету з тортилії і соусом всередині.
11. Тамагоякі, Японія
Тамагоякі означає «смажені яйця». Але цей солодкуватий рулет з тонких яєчних млинців не має нічого спільного з яєчнею ні за смаком, ні за способом приготування і оформлення.
Традиційно цей омлет з яєць, соєвого соусу, цукру і Міріна (рисового вина) смажиться в квадратній сковороді. Але звичайна сковорідка для млинців і рисовий оцет теж підійдуть.
Рулет згортається прямо на сковороді під час смаження: тонкий млинець, що ледь схопився, треба згорнути так, щоб один край залишився вільним. На нього вливається нова порція тіста, яку треба ще раз закрутити. І так доти, поки не скінчиться вся яєчна маса. Готовому рулету потрібно надати прямокутну форму за допомогою килимка для ролів і нарізати на порційні шматки.
10. Яйце по-шотландськи, Великобританія
Зазвичай Шотландія асоціюється у нас з волинками, кілтами, віскі та лохнеським чудовиськом, врешті. Але у цієї країни є ще один символ, кулінарний, і це відоме на весь світ яйце по-шотландськи.
Цій страві щонайменше два століття. За однією з версій, вперше його приготували в лондонському універмазі Fortnum & Mason ще в 1738 році.
Ви можете легко повторити цей кулінарний шедевр у себе на кухні. Досить зварити куряче яйце, обгорнути його фаршем, обкатати в панірувальних сухарях і посмажити у фритюрі.
9. Куку сабзі, Іран
Іранський омлет з великою, просто величезною кількістю зелені. Традиційно куку сабзі готується напередодні Навруза – арабського Нового Року. Але цією стравою можна потішити свою сім’ю і в звичайний будній день.
Під час готування ви відчуєте, ніби ви повернулися в літо, адже в хід піде багато свіжої зелені: кінза, кріп, петрушка, шпинат, зелена цибуля. На думку іранців, куку сабзі – це не яйця з зеленню, а саме зелень з яйцями. Рубану зелень треба перемішати з яйцями, додати сіль і спеції, випікати до готовності – і можна насолоджуватися цією красивою стравою, яка тішить око.
8. Запечені яйця, Італія
Приголомшливо смачний італійський варіант сніданку. Основа для цієї страви – соус маринара з томатів, цибулі, часнику і пряних трав. Якщо зробити його заздалегідь, то на приготування сніданку по-італійськи піде буквально 10 хвилин. Треба буде лише розбити яйця на подушку з соусу, покрити натертим сиром і випікати до готовності. Їсти рекомендуємо зі свіжим хрустким хлібом.
7. Боботи, ПАР
Цій страві у вигляді пряної м’ясної запіканки вже чимало років: вперше її приготували ще в XVII столітті.
Сьогодні кожна сім’я готує боботи по-своєму. Базові інгредієнти скрізь однакові: м’ясний фарш, яйця, молоко, карі, родзинки і лавровий лист. А ось на основі класичного рецепту народжується безліч експериментів. До цієї південноафриканської страви часто додають курагу, горіхи і навіть фруктовий джем. В результаті виходить пікантний делікатес з дивовижною гармонією солодощів та гостроти.
6. Пібімпап, Корея
Пібімпап входить до рейтингу 50 найбільш смачних страв світу за версією CNN, займаючи в списку 40-е місце.
Назва страви дослівно перекладається як «змішана з рисом їжа». І ця їжа дуже різноманітна, поживна і барвиста. У складі страви, крім вареного рису, є морква, шпинат, паростки сої, латук, кунжут, паста чилі, масло, спеції і, зрозуміло, яйця.
5. Хуевос хабанерос, Куба
Для багатьох страв на Кубі використовуються соуси. Ось і улюблений сніданок на острові свободи, хуевос хабанерос, готується, власне, з яєць і соусу софріто.
Смажені цибулю, перець, часник, сир, пряні спеції і багато-багато томатів потрібно згасити на сковороді. Готовий соус розлити по порційних формочках, потім додати туди яйця, шматочок масла і натертий сир.
4. Яйце пашот, Франція
Яйце пашот відрізняється від звичайного вареного яйця як небо і земля між собою. Ніжний жовток в цій страві набуває кремоподібної структури, його огортають легенькі пластівці білка, і, здається, навіть спеції будуть тут зайвими…
Яйце пашот – це яйце, зварене без шкаралупи спеціальним методом: воно прогрівається в гарячій, але не сильно кип‘яченій воді. Часто до води додають невелику кількість оцту, щоб поліпшити згортання білка, а перед тим як розбити яйце в воду, в каструлі роблять вир.
А для тих, хто боїться, що з першого разу нічого не вийде, є невеликий лайфхак. Просто використовуйте харчову плівку або поліетиленовий пакет, які замінять шкаралупу і не дадуть яйцю розтектися.
3. Орсіні, Італія
Через оригінальну подачу ця звичайна, по суті, яєчня отримала назву «яйця в хмарі». Батьківщиною орсіні, за різними версіями, є Італія або ж Франція. Якщо вірити Інтернету, такі запечені яйця часто подавали в будинку великого художника Клода Моне. У будь-якому випадку страва смачна, готується з простих інгредієнтів, і цей рецепт цілком можна випробувати у себе вдома.
Треба лише викласти добре збиті білки на деко, запекти протягом кількох хвилин, щоб вони тримали форму. А після покласти в кожне заглиблення по жовтку і випікати до готовності.
2. Яйце хопер, Шрі-Ланка
На Шрі-Ланці люблять готувати на сніданок ось таку гарну страву з яєць в традиційному виноградному хопері (аппі), яку їдять на острові замість хліба.
Цей корж готують з рисового борошна і кокосового молока на спеціальній круглій сковороді з опуклим дном, що надає млинцям форму миски. До готового млинця додають яйце і спеції і випікають доти, поки яйце не схопиться.
1. Квек-Квек, Філіппіни
Вулична їжа на Філіппінах відрізняється великою різноманітністю. Ви знайдете тут і звичайні карамелізовані банани, і моторошне варене качине яйце зі сформованим ембріоном…
Але нам більше до душі інша національна філіппінська трапеза з яєць – Квек-Квек. Яскраво-помаранчеві кульки на дерев’яній шпажці – це круто зварене перепелине яйце в хрусткому клярі, яке подають із пікантним оцтовим соусом. А свій яскравий колір закуска отримує завдяки куркумі.