
Ось кілька причин, чому ви не повинні зливати воду, що залишилася після варіння картоплі.
Багато господинь ніколи не виливають воду, що залишилася після варіння картоплі. Справа тут зовсім не у вітамінах та мікроелементах, які у великій кількості містяться в картопляному відварі (хоча і в ній, мабуть, теж), а в кулінарних властивостях цього продукту. Пояснюємо, як з користю застосовувати картопляний відвар на кухні.
Народний лікар
Склад картопляного відвару не надто відрізняється від складу самої картоплі: він містить багато крохмалю і мінеральних солей, завдяки чому має досить високу харчову цінність – він містить вітаміни А, В і С, а також калій, залізо і кальцій.
Не дивно, що такий насичений корисними речовинами продукт в першу чергу використовують як прості народні ліки від цілого ряду хвороб – застуди, гастриту, артриту, гіпертонії.
Важливо враховувати, що хімічний склад відвару і його користь для організму безпосередньо залежать від якості використаних картоплин: свіжа і соковита картопля буде максимально корисна на відміну від коренеплодів, які пережили зиму.
Пам’ятайте, що картопляний відвар важливо використати протягом доби. У холодильнику продукт зберігається кілька днів і швидко втрачає свої цілющі властивості.
Домашній косметолог
Картопляний відвар застосовують і зовнішньо, для догляду за обличчям і тілом. Це чудовий живильний і пом’якшувальний засіб для шкіри. Крім того, вода з-під картоплі володіє загоювальними властивостями: це означає, що подряпини і почервоніння стануть гоїтися значно швидше.
Щоб шкіра була чистою і ніжною, робіть картопляні ванночки з остиглого картопляного відвару 2-3 рази на тиждень.
А якщо вас турбують синці й мішки під очима, вранці ви можете вмиватися картопляним відваром, до якого була додана сіль. Це ефективний проти набряків, протизапальний і відбілювальний засіб.
1. Згущувач для домашніх соусів
У картопляному відварі міститься багато крохмалю, природного згущувача. Його можна додавати до гострих соусів на базі овочів, щоб зробити їх текстуру густішою, а також м’ясні соуси, які підходять до будь-якого гарніру.
Можна використовувати картоплю максимально і зробити для неї ніжний сметанний соус на базі картопляного відвару! Дивіться, як просто:
Для сметанного соусу для молодої відвареної картоплі вам знадобиться:
Вершкове масло – 90 г.
Сметана середньої жирності – 0,5 ст.
Картопляний відвар гарячий – 1,5 ст.
Яйце – 1 шт.
Кріп, дрібно нарізаний – 0,5 ст.
Оцет або лимонний сік – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
1. Обсмажте борошно у вершковому маслі. Потім додайте кріп і перемішайте, продовжуючи обсмажувати.
2. Додайте картопляний відвар і, довівши до кипіння, варіть на слабкому вогні близько 10-ти хв.
3. Знявши соус з вогню, додайте до нього яйце, збите зі сметаною і лимонним соком, після чого ретельно перемішайте всі інгредієнти.
2. Згущувач для супів і бульйонів
Картопляний відвар чудово підійде всім, хто вирішив зварити густий суп або ситний, міцний бульйон. Крохмаль, що міститься в складі води, що залишилася після варіння картоплі, знову “спрацьовує” як натуральний і ефективний згущувач.
Для цього достатньо просто додати в свої страви трохи готового відвару (на 2-3-літрову каструлю беріть близько 1 склянки) і проваріть суп з додаванням картопляної води кілька хвилин на сильному вогні.
3. Заміна молока
Молоко в певних рецептах (наприклад, тісті для піци, оладок, млинців і печива) можна замінити картопляним відваром.
Крім того, саме окріп картопляного відвару врятує ваше пюре, якщо під рукою раптом не виявилося молока: готова страва стане ще легшою.
4. Приготування хліба
Нарешті, з картопляною водою ви можете приготувати домашню випічку, а саме – пишний і ніжний картопляний хліб з приємним ароматом і повітряною текстурою. Ось як це зробити:
Для картопляного хліба вам знадобиться:
Картопляний відвар – 300 мл.
Дріжджі сухі – 2,5 ч. л.
Картопляне пюре готове – 200 г.
Борошно пшеничне – 450 г.
Рослинна олія – 2 ст. л.
Сіль – 1-2 ч. л.
Спосіб приготування:
1. У картопляному відварі розведіть дріжджі.
2. Додайте до відвару борошно, пюре, рослинну олію і сіль.
3. Замісіть тісто, поставте його на годину в тепле місце підніматися.
4. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів і підготуйте форму для запікання, змастивши її олією.
5. Випікайте хліб до золотистої скоринки, час від часу перевіряючи готовність шпажкою (вона повинна залишатися сухою при зануренні в хліб).