Чим небезпечні синтетичні вітаміни: відповідь лікаря

Багато хто переконаний: краще пропити курс полівітамінів, ніж їсти яблука і персики, які, цілком ймовірно, вирощені із застосуванням хімії. Але чи дійсно штучні препарати – гідна заміна натуральним вітамінам? Про те, як синтетичні вітаміни можуть вплинути на наше тіло, розповідає лікар-остеопат Володимир Животов.

Вітаміни, створені в лабораторіях, набули широкого поширення в 80-і роки минулого століття. Тоді численні дослідження довели, що люди, які регулярно харчуються фруктами і овочами, рідше страждають від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Натхнені цим відкриттям, вчені почали розробляти і всіляко популяризувати синтетичні вітамінні комплекси, вважаючи, що так допоможуть людям позбутися від хвороб.

Однак дива не сталося. У більшості випадків прийом таких вітамінів пройшов абсолютно безслідно: шкоди організму вони не завдали, але і користі від них теж не було. Справа в тому, що синтетичні вітаміни мають кілька суттєвих відмінностей. По-перше, в природних умовах молекула вітаміну ніколи не буває одна. Вона завжди пов’язана з баластними молекулами, які якраз і впливають на властивості вітамінів, їх засвоюваність і транспортування. Коли вітамін синтезують в лабораторії, його молекула позбавлена ​​таких важливих складових. За своєю суттю вона є «мертвим» кристалом, так як перестає бути активною. Їй необхідні інші компоненти, але організм людини не вміє їх синтезувати, тому що вітаміни стають звичайною пустушкою, яку організм прагне видалити.

По-друге, вчені досконально вивчили молекулярний склад вітамінів, але відтворити в лабораторіях їх просторове розташування (конфірмацію) не виходить. Уявіть собі: людина півжиття проїздила в автомобілі, в якому кермо розташоване зліва. Але раптом вона сідає в машину, в якій кермо розташоване справа,  і повинна їздити по всьому місту, включаючи складні транспортні розв’язки. В організмі відбувається те ж саме. Як саме поведуть себе такі «неправильні» вітаміни в організмі – залишається тільки припускати. Але головна небезпека полягає в тому, що ці ізомери дуже схожі на справжню молекулу і, «втираючись в довіру», блокують рецептори, після чого вони більше не реагують на правильні, натуральні, молекули. Це призводить до блокування деяких хімічних реакцій.

Кілька десятків років вчені продовжували досліджувати дію полівітамінів і прийшли до невтішних висновків. Виявилося, що синтетичні препарати не тільки не перешкоджають розвитку хвороб, а навпаки часто провокують їх. Особливо погані результати показали штучні вітаміни A і E. Вони збільшували ризик інсультів і інфарктів, а у курців зростала ймовірність раку легенів. Особливо небезпечне поєднання вітаміну А з бета-каротином: дослідження показали, що ризик раку кишечника при цьому збільшується на 30%. В ході багаторічних досліджень було доведено, що штучний вітамін Е на 20% збільшує число крововиливів в мозок. Нагадаю, що мова йде тільки про синтетичні вітаміни, отримані не з продуктів.

Улюблений багатьма вітамін С в таблетках і драже також не потішив дослідників. Виявилося, що він знижує вироблення інсуліну і пригнічує діяльність підшлункової залози. Крім того, штучні форми вітаміну С знижують швидкість передачі нервових імпульсів, що призводить до порушень координації рухів і до м’язової втоми. Окремим дослідженням піддалися жінки похилого віку. Вчені виявили стійку закономірність між вживанням ними синтетичних вітамінів E і С і відкладенням солей кальцію в судинах. Більш ніж у 30% випробовуваних стало більше таких відкладень на стінках судин. Тільки 14% випробовуваних відчули невелике поліпшення. У 50% жінок ситуація не змінилася ні в одну, ні в іншу сторону. Відповідно, це ще раз підтверджує думку, що синтетичні вітаміни – всього лише пустушка, яка іноді приносить організму більше шкоди, ніж користі.

Реакції на вітаміни чітко можна відстежити у вагітних. Більшість майбутніх мам приймають широко рекламовані полівітамінні добавки, розроблені спеціально «для вагітних». Насправді ж відмінність цих препаратів від звичайних полягає лише в тому, що в них трохи зменшене дозування деяких вітамінів. У багатьох вагітних, які почали приймати ці комплекси, були виражена нудота і блювота. Більшість з них відмовлялися від препарату. Але деякі, або не простеживши цей зв’язок, або пошкодувавши витрачених грошей, все одно допивали препарати. Я б не радив цього робити. Як тільки ви бачите якусь побічну реакцію, треба тут же припиняти прийом, і стосується це не тільки майбутніх мам.

В результаті дослідження, проведеного співробітниками Бостонського університету, були зроблені сумні висновки: вживання штучної форми вітаміну А на ранніх стадіях вагітності може призводити до дефектів у новонароджених. У США навіть проводилася кампанія проти додавання цього компонента в полівітаміни для майбутніх мам. Однак майже у всіх вітамінних комплексах для вагітних вітамін А присутній досі.

Окремо варто сказати про алергічні реакції. Почасти вони пов’язані з неправильною хімічною структурою, про що я розповів вище. Але частіше справа в ароматизаторах і барвниках, ідентичних натуральним, які щедро додають в вітамінні комплекси. Особливо стараються фармкомпанії при виробництві вітамінів для дітей. На такі сиропи у малюків часто виникають сильні алергічні реакції. Причому навіть у тих, хто взагалі ніколи не страждав на алергію.

Чи потрібні вітаміни для вагітних

Безумовно, потрібні. В організмі майбутньої мами зростає число біохімічних реакцій, тому підвищується витрата вітамінів, мінералів і мікроелементів. Найчастіше жінка приходить до вагітності з дефіцитом всіх цих необхідних речовин, і їх нестача особливо відчувається майбутньою мамою. Проблеми з зубами, волосся, що випадає, ламкі нігті, – все це явно вказує на нестачу кальцію і певних вітамінів. Тому лікарі рекомендують витримати деякий проміжок між вагітностями, щоб організм встиг відновити запаси цих життєво важливих речовин. Щоб не допустити таких станів і не підірвати здоров’я, прийом вітамінів обов’язковий. Однак важливо, щоб це були натуральні вітаміни, а не синтезовані в лабораторії.

Де взяти натуральні вітаміни

Вітамін С. Найбільше вітаміну С міститься в шипшині. Для того, щоб при заварюванні сухої шипшини зберегти цей вітамін, необхідно стежити за температурою води. Вона не повинна бути вище 75 градусів. Ще один лідер рейтингу – червоний перець. Всупереч думці, що склалася, цитрусові знаходяться на останніх місцях топової десятки. Вітамін С в натуральному вигляді необхідний нашому організму. Він дійсно підтримує імунітет і допомагає впоратися з застудою. Дефіцит цього вітаміну негативно позначається на великій кількості біохімічних реакцій. При його сприянні організм засвоює залізо. Що стосується аскорбінової кислоти, це точно такий же синтезований в лабораторії вітамін.

Вітамін А (ретинол). Найсмачніше джерело цього вітаміну – свіжовичавлений морквяний сік, який обов’язково потрібно подавати з вершками або оливковою олією. Також багата на вітамін А їжа тваринного походження – масло, сметана, печінка. Ретинол необхідний для зору: якщо його не вистачатиме, імовірно існує ризик порушення сутінкового зору, цей стан інакше називають «курячою сліпотою». Також вітамін А відповідає за стан і імунітет шкіри і слизових. При його дефіциті можуть легко розвиватися запальні захворювання.

Вітамін Е (токоферол). Важливий для гарного протікання вагітності. Саме тому його призначають всім майбутнім мамам для профілактики загрози викидня. Крім того, він підвищує еластичність шкіри, а тому попереджає появу розтяжок. Вагітним прописують його у вигляді червоних капсул. Синтетичний вітамін Е і натуральний ідентичні за складом, але, в силу ряду причин, відрізняються за властивостями. Тому, щоб отримувати від нього тільки користь, краще все ж використовувати його в натуральному вигляді. Джерела вітаміну Е – це перш за все рослинна їжа: висівки, проросла пшениця, рослинні масла і злаки.

Фолієва кислота (вітамін В9). Це вітамін, що міститься в листках. Салат, петрушка, кріп, селера, бадилля овочів, листя смородини, шипшини, – все це хороша альтернатива штучним препаратам. І в м’ясі, і в яйцях, і в молочних продуктах також міститься ця речовина. Їжте більше зелені, і це точно буде дуже корисним. Доведено, що прийом фолієвої кислоти, особливо ще на етапі планування вагітності, знижує ризик утворення вад розвитку у плода. Тому майбутнім мамам обов’язково потрібно їсти більше зелені.

Вітамін D . Вітамін D не тільки надходить до нас з їжею, а й виробляється нашим організмом під впливом сонячних променів. Якщо у вашому місті мало ясних днів, то на друге джерело сподіватися не доводиться: вам необхідно отримувати цей вітамін з їжею. Особливо це стосується дітей, які перебувають в періоді активного росту. Можна приймати риб’ячий жир – природне джерело вітаміну D, а можна купити в аптеці масляний розчин вітаміну D. Водний не підходить, так як цей вітамін жиророзчинний. Будьте обережні з дозуванням, так як цей вітамін накопичується в тканинах і важко з них виводиться. Пам’ятайте: краще велика нестача вітаміну D, ніж його невеликий надлишок.

Натуральні вітамінні препарати

Як ми вже з’ясували, найкраще джерело вітамінів – це свіжі та якісні продукти: овочі, фрукти, зелень, м’ясо, злаки, риба, масло. Але іноді вітамінів, що надходять з їжею, недостатньо. Так буває, коли людина змушена дотримуватися суворої дієти або якщо її меню дуже убоге. Часто авітаміноз наздоганяє нас в міжсезоння. З такою ж нестачею вітамінів стикаються вагітні жінки. У цьому випадку варто звернути увагу на натуральні вітамінні комплекси, які можна придбати в аптеці.

Перш за все, читайте склад. Натуральні мультивітаміни часто маркуються написом «100% натурально». Крім того, подивіться на назви компонентів. Замість «вітамін А» або «ретинол ацетат» (синтетичний вітамін) на натуральних вітамінах має бути написано «ретинол пальмітат» і т.д. Звичайно, в процесі виробництва таких вітамінів також неминучим є додавання різних речовин, наприклад, наповнювачів. На деякі з таких компонентів може виникнути алергія або якась інша індивідуальна реакція, тому підбір вітамінів – справа суто індивідуальна. Однак, в першу чергу, все ж рекомендую зосередитися на своєму меню і включити в нього якомога більше гарної і здорової їжі.

Джерело