
У чистотілу є одна дуже цікава особливість. Він відразу відшукує корінь хвороби. Якщо сік або порошок помістити на біологічно активну точку, то спостерігається миттєва трансформація, перенесення його до джерела болезні.У нас чистотіл нерідко називають російським женьшенем. Застосовувати його можна у вигляді соку, відвару, настоянки, екстракту. Про цілющі властивості чистотілу люди знають з найдавніших часів. Джерело
Для лікування очних хвороб потрібно варити сік чистотілу з медом у співвідношенні 1: 1 на слабкому вогні, поки не припиниться виділення піни і сам він не стане схожим на мед. Цією рідиною потрібно намазувати очі від трахоми, від більма.
Маззю з соку чистотілу на козячому салі араби лікували і лікують виразки зовнішні. Мазь з порошку чистотілу, ланоліну і вазеліну, звана «Плантазан Б», виліковує початкові форми шкірного туберкульозу, псоріаз, рак шкіри, червоний вовчак, мозолі (чистотіл – 10 г, ланолін – 10 г, вазелін – 10 г, карболова кислота 0, 25% – 10 крапель).
У російських селах у відварі чистотілу купають золотушних дітей, їм же лікують шкірний туберкульоз, коросту, зводять бородавки і веснянки.
Чистотіл має протипухлинну дію, розсмоктує рубці після інфарктів та інсультів. (1 столову ложку на склянку окропу наполягають рівно 15 хвилин в термосі). Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день до їди.
Настій чистотілу в суміші з кропивою і календулою перешкоджає розростанню метастазів. Трави взяти в рівних вагових частинах, подрібнити, змішати. 1 столову ложку збору на склянку окропу настояти в термосі. Приймати 0,5 склянки вранці натщесерце і іншу половину склянки до вечері.
Свіжим соком чистотілу «припікають» бородавки, кандиломи, поліпи, мозолі, парадонтоз, його застосовують при хворобах печінки і жовчного міхура, закапують в очі при більмо і трахомі, кладуть на хворий зуб. При поліпах прямої кишки роблять на ніч клізми з 5-7 крапель соку чистотілу на 50-60 г води.
Сік чистотілу можна заготовити й на зиму. Для цього обережно зрізують стебла довжиною 12-15 см з квітками, пропускають через м’ясорубку і віджимають сік. На 1 літр соку потрібно додати 500 г горілки або 250 г спирту.
При захворюваннях шлунка сік пити так: перший день по 1 чайній ложці 3 рази на день до їди, а в другій і в наступні дні приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день до їди.