
Морква – дама примхлива. Якщо замість рівних і соковитих коренеплодів виросли криві хвостики, значить чимось – то їй не догодили.
У цій статті поділимося деякими секретами і хитрощами, які допоможуть вам у вирощуванні великої і здорової моркви.
Найголовніше – правильно обробити грунт перед посадкою. Морква категорично не росте нормально на важкій, глинистій землі. Їй потрібна родючий, пухкий грунт.
Не лінуйтеся добре підготувати морквяний грядку, глибоко скопайте з осені і ще раз також ретельно перекопайте навесні і видаліть камінчики, бур’яни і добре розпушіть грунт.
Після посіву завжди мульчуйте грядку перепрілою тирсою, щоб на поверхні не утворювалася кірка, і грунт як можна довше залишався вологим. Це дуже важливо для появи дружніх сходів.
Тепер про те, чим і коли поливати моркву, щоб восени її приємно було брати в руки при підготовці до зимового зберігання. Через 3 тижні після появи сходів, проведіть підгодівлю розчином деревного попелу.
Для цього розмішайте в відрі води 2 склянки попелу. Поливати треба ретельно, щоб розчин змочив грядку на глибину не менше 10 см.
Повторіть підгодівлю попелом через місяць, так само ретельно проливаючи грядку в кілька прийомів, щоб розчин добре змочив родючий шар. Така підгодівля забезпечить моркву усіма необхідними елементами живлення для нормального росту.
У моркви є шкідник – морквяна муха. Якщо не вести боротьбу з цією комахою, можна сильно зіпсувати якість і форму цього вітамінного коренеплоду.
Ми не рекомендуємо застосовувати хімічних засобів захисту для ваших овочів. Для боротьби з цим шкідником пропонуємо вам рецепт розчину з червоного перцю і рідкого мила.
Для цього потрібно:
- червоний перець – 1ст. ложка;
- тепла вода – 10 л;
- рідке мило – 5 крапель.
У 20-х числах травня, в спокійну, безвітряну і суху погоду обприскайте цим розчином сходи моркви. Повторну обробку проведіть через 10 днів.
І ще одну підгодівлю проводіть в кінці червня, розчином борної кислоти. Розводіть у відрі гарячої води 1 чайну ложку борної кислоти.
Після того, як вода охолоне, ретельно пролийте грядку, щоб промочити землю якомога глибше. Повторіть цю процедуру через 20 днів. Ця підгодівля сприяє поліпшенню смакових якостей коренеплодів і кращому їх зберіганню.