Домашній маринований часник – це відмінна закуска до будь-якого застілля.

Домашній маринований часник – це відмінна закуска до будь-якого застілля, але молодих господинь (і не тільки молодих) питання приготування цієї страви часто ставить у глухий кут. Сьогодні пропоную кілька варіантів вирішення цієї досить простої проблеми. Джерело

Домашній маринований часник (1-й спосіб)

З головок часнику потрібно зняти зовнішню луску так, щоб цибулини не розсипалися. Приготований таким чином часник (7 кг) потрібно скласти в емальоване відро з кришкою або в іншу ємність такого ж об’єму.

Часник в ємності заливається холодною водою і туди ж додається 1 літр натурального 9 процентного оцту. У такому кислому середовищі часник витримують не менше 30 діб.

Далі розчин оцту виливають, часник промивають холодною водою. Потім в часник заливають міцно солоний і підсолоджений за смаком розчин холодної води, попередньо в який додають 0,7 літра 6 процентного яблучного оцту або 0,5 літра 9 процентного натурального оцту.

Також в посудину з часником додають сік буряка, розведений водою. Сік буряка готують з 1 кг натертого буряка, в який додали 0,5 літра води і віджали.

Залитий часник буде готовий через 15-20 діб. Зберігати слід часник в тій же ємності в темному прохолодному місці, але не на морозі. Таке зберігання теплою зимою можна здійснювати і на утепленому балконі, а в сильний мороз бажано заносити посудину з часником в будинок.

Домашній маринований часник (2-й спосіб)

Часник ділять на зубки, після чого промивають їх у воді.

У банку об’ємом 0,5 літра вливають 1-1,5 столової ложки 9-процентного розчину оцту, і засипають одну чайну ложку (5-7 грам) солі і 4 чайних ложки цукру.

Часточки часнику укладають до верху в банку, заливають гарячою водою і ставлять на прогрівання в слабо киплячу воду. У киплячій воді банку 0,5 літра витримують 5 хвилин, а якщо банка літрова – 9 хвилин.

Далі банки закупорюють і охолоджують на вулиці. Банки з домашнім маринованим часником зберігають у темному прохолодному місці.

Домашній маринований часник (3-й спосіб)

За цим рецептом маринують молодий часник.

Головки молодого часнику очищають від луски і тиждень витримують у воді, яку щодня міняють.

Для викладання часнику готують відповідні за розміром банки, в які і укладають часник. У банки заливають маринад, який готують наступним чином: на 1 літр 5-процентного натурального оцту додають 1 столову ложку солі і 1 столову ложку цукру.

Через декілька місяців часник готовий. Домашній маринований часник, приготований таким способом, можна не закупорювати металевими кришками, а просто закрити поліетиленовими. Щоб часник отримав більш привабливий вигляд, в нього можна додати буряковий сік, як у першому рецепті.

Як і в попередніх способах консервування, зберігають домашній маринований часник в прохолодному місці.

Замаринувати можна і старі зубчики часнику. Для цього їх очищають, промивають, а далі роблять за сценарієм, який описаний в третьому способі для молодого часнику.

У молодого часнику можна маринувати стрілки і навіть листя. Для цього листя і стрілки ріжуть на частини залежно від розмірів банки, щоб вони добре увійшли в ємність. Далі ємність заливають маринадом, приготованим як для молодого часнику (3 спосіб). Через місяць часник буде готовий.

Готуючи домашній маринований часник, можна експериментувати, додаючи в маринад різні спеції і пряні рослини, наприклад тархун.