Готуємо смачний салат з баклажанів на зиму, без оцту

Це не п’ятірочка і не десяточка, до яких ми звикли. Але салат дуже смачний. А то, що його не потрібно стерилізувати і в нього не потрібно додавати оцет робить його просто незамінним для зимових заготовок. Сміливо робіть багато. А щоб переконатися в якості і смаку – почніть з однієї банки.

Що необхідно:

  • баклажани 2 кг;
  • болгарський перець 1 кг;
  • помідори 700 г;
  • цибуля ріпчаста 700 г;
  • морква 700 г;
  • яблука 400 г;
  • часник 10 зуб;
  • петрушка (зелень) 1 пучок;
  • кріп 1 пучок або за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • олія соняшникова 250 мл;
  • сіль 2 ст. л.

Приготування

Овочі добре, зі щіткою промиваємо. Перець ріжемо шматочками, цибулю – кубиками, моркву тремо на крупній тертці, помідори дрібно ріжемо.

Баклажани ріжемо кубиками. Змішуємо всі овочі і додаємо кубики яблук.

Зіерніть увагу!

Якщо у вас гіркий сорт баклажан, ріжемо їх, солимо і залишаємо на 15 хвилин, потім промиваємо чистою водою.

Тушкуємо овочі на невеликому вогні, солимо, хвилин через 15 вливаємо олію.

Всипаємо нарізану зелень, перемішуємо. Тушкуємо овочі далі (в сукупному часі близько 50 хвилин), періодично перемішуючи.

Через 50 хвилин додаємо пропущений через прес часник і чорний перець, тушкуємо ще 5 хвилин.

Самі банки обов’язково миємо з содою і стерилізуємо будь-яким, зручним для вас способом.

Розкладаємо салат по банках, закручуємо кришками, накриваємо рушником і залишаємо до охолодження на 12-16 годин приблизно (я готую днем, залишаю на ніч, до ранку).

Зберігаємо в темному і прохолодному місці без батареї (у звичайній коморі).

Всім смачного!