
У стародавні часи люди використовували хрін не як приправу, а як корисний овоч. З хрону варили юшку. Є навіть приказка «Хрін та ріпка, ось воно і міцно». Звідки хрін стався ніхто не знає, але він росте скрізь. Зустрічається навіть у Гренландії, яка покрита льодом. Хрін не гине навіть у сильні морози. Є повір’я, що найсмачніший хрін буває в ті місяці, у назві яких є буква Р. Тому хрін заготовляють восени або ранньою весною. У хроні міститься маса корисних речовин. Ця рослина добре застосовувати для профілактики і лікування. Хрін так само дуже поживний. В сирому хроні 16 % вуглеводів, а так само є і жири. Такої кількості поживних речовин не містить навіть морква, капуста і буряк. У хроні дуже багато вітаміну С, більше ніж в чорній смородині і шипшині. Є в хроні кальцій, калій, сірка, натрій, фосфор, залізо та інші речовини. А тепер дам вам рецепти настоянки з хрону і класичного російського хрону. Настій з хрону. 1 столову ложку натертого хрону залийте склянкою окропу. Треба дати настоятися 30 хвилин, під кришкою. Потім процідити. Можна приймати цей настій для підвищення апетиту по столовій ложці перед їжею. Класичне приготування хрону. Готують хрін зазвичай безпосередньо до столу. Залишати хрін довше ніж на 1-2 дні не можна, він втратить свою ядреность. Щоб хрін був «злим» треба його готувати з якісного кореня хрону. Корінь повинен бути товщиною не менше ніж 1 палець, бути міцним і соковитим. Корінь очищають ножем, але не мийте його. В крайньому випадку промийте під струменем холодної води. Потім натріть корінь на дрібній тертці. По мірі натирання, складайте хрін в скляну баночку. Попередньо на дно цієї баночки налийте холодної кип’яченої води. Не давайте натертому хріну висихати на повітрі — відразу покладіть його в баночку. Після того як натрете весь хрін і складіть в баночку, додайте туди ще трохи води, щоб вийшла густа кашка. Додайте 1 шматок цукру і сіль за смаком. Частину води можна замінити соком лимона. Хрін не повинен бути водянистим, повинна бути консистенція в’язкої каші. Перед подачею до столу, кожну столову ложку хрону треба розвести десертною ложкою сметани. Цей склад називається російським столовим хріном. Зауважте, що оцет в хрін не додається.