Як правильно обрізати яблуню і грушу навесні, щоб вони рясно плодоносили

Щоб ваші груші і яблуні гарно плодоносили, важливо проводити обрізування зайвих гілок. Саме про це хочемо сьогодні поговорити.

На багатьох садово-городніх ділянках любителі домашніх овочів і фруктів вирощують яблуні і груші. Щоб дерева добре плодоносили, на початку кожного сезону необхідно формувати крону, видаляючи непотрібні гілки. Фахівці дають поради, як правильно обрізати яблуню і грушу навесні.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вакурат

Коли потрібно приступати до обрізання?

Терміни, коли слід приступати до обрізання, розрізняються залежно від кліматичних особливостей того чи іншого регіону.

Головне правило, яке потрібно дотримуватися, – слід дочекатися, коли закінчаться заморозки. У середній смузі країни це найчастіше середина березня, однак на півночі похолодання можуть траплятися і в квітні.

При низьких температурах деревина стає крихкою, сокорух відсутній, тому всі рани, нанесені дереву, будуть гоїтися довго, що може привести до його хвороби і загибелі. Однак затягувати з цією процедурою до часу розкриття бруньок не можна – дерево буде витрачати сили на харчування гілок, які згодом будуть видалені.

Обрізка дерев

Перед початком обрізки слід подбати про інструменти. Можуть знадобитися гостра ножівка, секатор, великі садові ножиці. Крім того, потрібно приготувати глиняну бовтанку, щоб замазувати місця спилів. Можна скористатися для цієї мети і садовим варом.

Перед початком процедури слід уважно оглянути кожне дерево. В першу чергу потрібно видалити всі засохлі, хворі, пошкоджені гілки. Їх потрібно спиляти ножівкою максимально близько до стовбура – сучків залишатися не повинно.

Спочатку за допомогою ножівки необхідно видалити великі пагони, а потім секатором – дрібні. Щоб зменшити загущення крони, слід позбутися всіх гілок, які ростуть вгору.

Зверніть увагу!

Обрізаючи старі яблуні і груші, важливо пам’ятати, що дорослі екземпляри погано реагують на видалення великої кількості пагонів. Тому позбавлятися відразу від безлічі здорових гілок за 1 раз не рекомендується.

Обрізка молодих екземплярів потрібна для того, щоб сформувати міцний скелет, здатний витримати великий урожай яблук і груш. Крім того, видалення частини гілок сприяє зниженню занадто активного зростання, який нерідко погано позначається на родючості дерев.

Важливо сформувати і красиву крону. Більшість дачників вибирають округлу форму, в якій скелетні гілки розміщені ярусами. У кожному з них необхідно залишити 4-5 основних пагонів на відстані приблизно 20-30 см одна від одної. Інтервал між ярусами повинен становити 40-80 см.

Чим вище ярус, тим більше тонкими в ньому повинні бути гілки. Щоб крона не страждала від нестачі повітря і сонячного світла, її бічна проекція повинна виглядати як слабовигнута або слабовипукла дуга.

Зверніть увагу!

Велике значення мають кути, під яким пагони відходять від стовбура. Неправильно зростаючі гілки слід видаляти.

Оптимальне значення становить кут приблизно 90 °. Якщо гілка зростає більш піднесеною вгору, вона може зламатися під вагою фруктів. Якщо втеча розташована під тупим кутом, він погано розвивається і здатний стати неродючим.

Якщо немає бажання вирізати неправильно зростаючу гілку, можна спробувати змінити кут зростання за допомогою натягу. Слід підв’язати втечу шпагатом, підтягнути до віхи, забитої в грунт біля дерева, і зафіксувати.

Пам’ятка!

При обрізанні груші слід враховувати, що її крона більш рідкісна і світла, ніж у яблуні. Пробудження бруньок у цього дерева набагато слабкіше, тому гілки можна безболісно піддавати обрізці.

Підбирати форми крон для грушевих дерев слід в залежності від сорту. У високорослих і среднерослих видів потрібно віддати перевагу без’ярусній і разреженно-ярусні, для невисоких сортів оптимальною вважається крона у вигляді веретена з горизонтальною орієнтацією гілок на стовбурі.

Грушеві дерева відрізняються схильністю до загущення крони, що може негативно впливати на врожай. Тому обрізати їх потрібно не біля стовбура, як у яблуні, а у того бічного пагона, який більш розвинений. 

Зверніть увагу!

Щоб не допускати густих крон, обрізати грушу 1 раз в рік недостатньо. Слід проріджувати пагони і після закінчення плодоношення, в осінній період, але до настання заморозків.

Таким чином дотримуючись певних правил обізування груші та яблуні навесні, Ви отримаєте щедрий урожай плодів.