Як приготувати ковбасу вдома: топ 5 кращих рецептів

У класичному вигляді ковбаса є м’ясним фаршем в оболонці. У промисловому виробництві ковбаси використовуються замінники м’яса, зазвичай соя, а також різні ароматизатори і харчові добавки. Саме тому магазинна ковбаса протипоказана всім без винятку. У цій статті ми ділимося рецептами домашньої ковбаси, яка вам точно не зашкодить. 

Пише Годинник із посиланням на Пошепки

1 Ковбаса домашня

Інгредієнти:

свинина — 1 кг;

телятина — 210 г;

сало — 390 г;

часник — 9 з;

перець — 1/2 ч.л;

сіль — 2 ч.л;

вода кип’ячена — 2 ст.л;

кишка — 3 шт.

Вимийте кишки та замочіть в холодній воді з оцтом і сіллю. Залиште в розчині на 4 години, а потім знову промийте. Порубайте м’ясо та сало, поперчіть та додайте сіль, спеції та часник. Все ретельно перемішати та додати воду. Спеціальною насадкою заповнюємо кишки, зав’язуємо та проколюємо по всій довжині. Смажимо або печемо в духовці.

2 Шинка

Вам знадобляться:

свинина — 1,25 кг;

сіль — 250 г;

цукор — 30 г;

нітритна сіль — 15 г;

вода — 2,5 л;

часник — 3 зуб.;

перець горошком за смаком.

Натираємо м’ясо з усіх боків сіллю, перцем, улюбленими приправами, відправляємо в холод на пару днів. Розчиняємо у воді сіль, цукор, селітру, заварюємо розсіл, кип’ятимо, охолоджуємо. Поміщаємо м’ясо в каструлю з розсолом та залишаємо там на 5 діб. Після цього часу дістаємо м’ясо, промиваємо, знову присипаємо приправами. Загортаємо у фольгу і печемо 2,5 години при 190 С.

3 Ліверна ковбаса

Інгредієнти:

легені — 490 г;

серце — 490 г;

яйця — 6 шт.;

сметана — 1 скл.;

цибуля — 2 шт.;

смалець — 2 ст.л;

перець 10 горошин;

сіль за смаком;

кишка — 3 шт.

Усі субпродукти потрібно замочити протягом 3 годин. Потім відправляємо на плиту та варимо 2 години. Воду посоліть. Пропускаємо субпродукти через м’ясорубку та додаємо жовтки, сметану, смажену цибулю, приправляємо та солимо за смаком. Шпигуємо кишки, зав’язуємо, відправляємо в окріп, варимо пів години, проколюємо і охолоджуємо, подаємо просмажену ковбасу на смальці.

4 Свининка

Вам знадобляться:

вирізка — 1.1 кг;

селера — 2 скл.;

цибуля-порей — 290 г;

часник — 4 зубчики;

сіль, перець, майоран.

Відбите м’ясо замішуємо з часником, перцем та сіллю. Нарізаємо очищену селеру та кладемо зверху на м’ясо. Формуємо рулет та зав’язуємо. Зверху натираємо сіллю та приправами й ставимо в холодильник на 2 години. Кладемо на деко, печемо годину при 190 С. Ріжемо цибулю, кладемо на рулет і запікаємо ще пів години.

5 Буженина

Інгредієнти:

свинина з прожилками сала — 1,1 кг;

часник — 6 зуб.;

лавровий лист — 2 л;

сіль і перець за смаком.

М’ясо промиваємо та натираємо спеціями: часник, сіль, перець. Ставимо в холодильник на 30 хвилин. Кладемо в форму, вливаємо трохи води, ставимо зверху лавровий лист, закриваємо фольгою. Печемо півтори години при 200 С.

Смачного!