
“Мурманське сало” – саме так називається скумбрія засолена цим способом. Закуска з неї виходить просто незрівнянна. З картоплею, та під чарочку – відлітає зі столу вмить.
Якщо не доводилося її пробувати раніше – рекомендуємо приготувати, жаліти не будете точно.
Для засолювання однієї рибини знадобиться:
- пара зубчиків часнику;
- один лавровий листочок;
- половина чайної ложки солі;
- щіпка цукру;
- чорний мелений перець;
- мелений коріандр.
Процес приготування
Скумбрію потрібно очистити від всіх неїстівних частин – голови, плавників, нутрощів і дрібних кісток. Має вийти дві чистих філешки, шкіру можна залишити.
Тепер потрібно підготувати приправи
Часник натираємо на дрібній тертці. Лавровий лист подрібнюємо ножем (максимально дрібно).
Спочатку натираємо рибу сіллю з цукром, потім спеціями, і тільки потім обмазуємо натертим часником.
Замітка!
Кількість солі, спецій і часнику слід регулювати виходячи з власних смакових уподобань.
Щоб сильно не перебивати смак риби у нашому рецепті візьмемо всього по мінімуму – на одну велику рибину використовуємо 0,5 ч. ложки солі, по хорошій щіпці цукру, перцю, коріандру, один лавровий листочок і два зубчики часнику. Риба виходить не сильно солоною і в міру пряною.

Підготовлені філе складаємо один на одного і щільно обмотуємо в харчову плівку.

Отриману “ковбаску” відправляємо в холодильник на 12 годин засолюватися.
За ідеєю, риба після цього вже готова до вживання, але все таки, її краще спочатку заморозити.
По-перше: так риба не втратить своїх смакових якостей довгий час. Можна заготовити відразу кілька рибин і в міру необхідності діставати з морозилки.
По-друге: саме заморожену рибу дуже зручно нарізати для подачі на стіл. Так її і їдять – тоненькими скибочками.
Через холод, часнику і перцю смак риби спочатку зовсім не відчувається. Здається, що ти їси дійсно солоне свиняче сало, і лише потім приходить приємний смак малосолоної пряної скумбрії.
Тоненькі, холодні скибочки риби буквально тануть у роті. До гарячої картоплі взагалі відмінна закуска.