
Морква користується величезною популярністю у городників. Багато вирощують її на ділянці, але лише у небагатьох дачників виходить виростити солодкі, соковиті і смачні коренеплоди. Для отримання хороших урожаїв постарайтеся дотримуватися запропонованих правил.
Вибір місця
Максимально сонячне місце – це ідеальна ділянка для моркви. Вона дуже любить світло і в тіні урожай сильно знижується.
Зверніть увагу!
Не можна садити після і на одній грядці з кропом і петрушкою (багато допускають цю помилку).
Але добре себе почуває морква по сусідству або після картоплі, капусти, томатів, огірків, часнику і цибулі.
Терміни посіву
Найважливіший етап, від якого буде залежати майбутній урожай. Терміни посадки вибирають не тільки від погоди, але і від бажаних термінів збору врожаю .
Для пучкової моркви, яку вирощують для раннього споживання, підходять максимально ранні посіви. Сорти варто вибрати ранньостиглі. Її висівають як тільки відтане грунт і поворотні заморозки можуть її вразити, що негативно позначиться на лежкості. Але для пучкової моркви це не страшно – її вирощують не для зберігання, а для споживання в свіжому вигляді, в короткі терміни.
Пізньостиглі сорти добре зберігаються, розмір плодів більше, і садити їх потрібно, коли температура вдень встановиться в районі 20 градусів.
Передпосівна підготовка
Перед посадкою залити насіння теплою водою, через 7-10 годин браковані і порожні насіння спливуть.
На кілька днів насіння можна замочити у вологому тканинному мішечку, і періодично промивати його під проточною водою при 40 ° C – це прискорить проростання насіння.
➣ А якщо тканинний мішечок закопати в грунт, то через 10-12 днів вони позбудуться ефірних масел, що стримують проростання.
Перед посівом добре проливаємо грядку. При посіві сильно насіння заглиблювати не можна, але і на поверхні залишати не варто – вітер може рознести їх по всій ділянці. Оптимальна глибина загортання 2 см.
Догляд
Морква відноситься до культур, які потрібно прополювати ще до появи сходів. Бур’яни дуже негативно впливають на подальший розвиток моркви.
Якщо поки не сформовані органічні грядки і грунт щільний, грядки доведеться часто рихлити – морква не любить щільного грунту, коренеплоди виростуть кривими.
Проріджування посівів зазвичай проводять в два етапи:
- Перше – після перших справжніх листків, залишаючи рослини на відстані 2,5-3 см.
- Після появи другої пари листків, проріджування повторюють.
Порада!
Якщо ж привчити себе при посіві змішувати набряклі насіння з борошном або крохмалем, то необхідність в проріджуванні практично відпаде.
Добрива
На бідних грунтах коренеплодів вистачить двох повноцінних комплексних органічних підгодівлі за сезон:
- Першу проводять через двадцять днів після появи сходів моркви.
- Повторно добриво вносять через 1,5-2 місяці.
На органічних грядках підгодівлі практично не затребувані, можливо лише позакореневе підживлення. Та й то її проводять не окремо для моркви, а в загальній комплексній обробці саду, коли проводять профілактичні обприскування баковими сумішами (Біофунгіциди + біококтейль + біоінсектициди).
Полив
Полив дуже важливий для якісних і соковитих коренеплодів. Морква любить вологу. При нестачі вологи морква стане гіркою і млявою. Якщо полив нерегулярний, коренеплоди розтріскаються.
Шкідники
Головний ворог для моркви – це морквяна муха. Її легко обчислити по закрученому листю. Муха в основному з’являється при густих посадках, достатку бур’янів і зайвому поливі грядок. Відлякують шкідника спільною посадкою моркви з цибулею.
Дотримуючись цих простих правил, можна виростити велику моркву у відкритому грунті. Урожай буде соковитим і смачним, коренеплоди будуть багаті корисними поживними речовинами.