РЕЦЕПТ: Ось 7 базових рецептів тіста, про які не знає 90% господинь

Випічка з тіста – що може бути смачнішим? І дріжджові пиріжки, і листковий пиріг, і бісквітні тістечка – будь-які з цих виробів потішать ваших близьких або гостей.

Головне – все готувати правильно і дотримуватись рецепта. Ось 7 базових рецептів тіста, які прийдуть на допомогу при приготуванні піци, еклерів, тортів і багато чого іншого.

1. Листкове тісто.

Інгредієнти:

  • 4 склянки борошна;
  • 300 гр маргарину;
  • 1 склянка кефіру;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. солі.

Приготування:

  • Муку просійте. Охолоджений маргарин натріть на великій терці прямо у борошно, періодично змішуючи все разом.
  • У вас повинна вийти крихта з борошна і жиру.
  • У окремій мисці змішайте кефір, яйце і сіль. Усі продукти мають бути холодними.
  • Поступово вливаючи суміш яєчного кефіру до крихти, замісіть тісто.
  • Довго вимішувати тісто не треба – досить зібрати його в одну однорідну грудку. Воно повинно вийти еластичним і в той самий час не дуже м’яким.
  • Якщо тісто здалося вам занадто м’яким – підсипте ще муки, якщо занадто крутим – підлийте кефіру.
  • Пам’ятайте: при застиганні тісто стане крутішим.
  • Загорніть готове тісто в плівку і поставте в холодильник мінімум на 2 години, а краще на ніч.
  • Таке тісто можна зберігати в морозилці та використати при необхідності.

2. Тісто для піци.

Інгредієнти:

  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • 2/3 ст. води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. борошна.

Приготування:

  • Дріжджі залийте теплою водою і розмішайте, щоб не залишилося грудочок.
  • Додайте в миску борошно, сіль і розведені дріжджі. Замісіть тісто.
  • Вимішуйте його, додаючи борошно (якщо це необхідно), близько 10 хвилин. Тісто має бути м’яким і еластичним.
  • Змастіть тісто з усіх боків оливковою олією і покладіть в чисту велику миску.
  • Накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1,5 години – тісто повинне збільшитися приблизно у 2 рази.
  • Розімніть тісто кулаками, розділіть на 2 однакові частини і сформуйте кулі.
  • Покладіть кулі тіста на присипану борошном поверхню, накрийте харчовою плівкою і залиште на 60 хвилин.
  • Руками розтягніть тісто до шару потрібної товщини.
  • Викладіть начинку і відправте у нагріту до 180-200 градусів духовку приблизно на 10 хвилин.

3. Пісочне тісто.

Інгредієнти:

  • борошно – 2 склянки;
  • вершкове масло – 150 г;
  • цукор – 1/2 склянки;
  • ванілін за смаком;
  • дрібка солі;
  • 50 мл холодної води.

Приготування:

  • Муку, сіль, цукор і ванілін з’єднайте разом.
  • Охолоджене масло натріть на великій терці та додайте до борошняної суміші.
  • Перетріть борошно і масло до консистенції хлібних крихт.
  • Почніть замішувати тісто, підливаючи до нього холодну воду за потреби.
  • Робіть все швидко, щоб масло не встигло розтанути.
  • Сформуйте з тіста кулю, загорніть його в харчову плівку і відправте до холодильника на 30 хвилин.Тісто готове.

4. Тісто для пельменів.

Інгредієнти:

  • борошно – 500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • вода – 200 мл;
  • рослинна олія – 1 ст. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Приготування:

  • Борошно просійте через сито. У гірці, що вийшла, зробіть заглиблення і влийте в нього тоненькою цівкою суміш з води, яєць і солі.
  • Поступово замішайте тісто по колу, в один бік. При цьому постійно забирайте борошно від країв до серединки.
  • Чим довше міситимете тісто, тим воно буде еластичнішим.
  • Готове тісто відправте відпочивати не менше, ніж на 30 хвилин.
  • Розкачайте з тіста тонкий пласт, виріжте горнятком кружечки, наповніть їх начинкою і зліпіть пельмені.
  • Варіть в киплячій підсоленій воді 10-15 хвилин.

5. Бісквітне тісто.

Інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • 150 гр цукру;
  • 150 гр борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  • У глибоку, ідеально суху і чисту миску розбийте усі яйця.
  • Додайте до них цукор і поставте цю миску на водяну баню. Нехай готується на повільному вогні.
  • Безперервно збивайте яєчно-цукрову суміш вінчиком.
  • Коли цукор розчиниться і суміш стане однорідною, зніміть миску з водяної бані.
  • Тепер збивайте яйця з цукром міксером на найвищій швидкості приблизно 10 хвилин.
  • Перестаньте збивати, коли, провівши пальцем по збитій масі, на її поверхні залишиться жолобок. Це означає, що яйця збиті, як і потрібно!
  • Додайте до яєць борошно, просіяне з розпушувачем, перемішайте тісто зверху вниз.
  • Готове тісто вилийте у форму, змащену олією, і випікайте, орієнтуючись на свою духовку.
  • Готовність бісквіта перевіряйте руками: злегка натисніть на нього рукою – він повинен повернутися на місце, як губка. Якщо залишилася ямка, значить треба ще трохи потримати в духовці.

6. Тісто для млинців.

Інгредієнти:

  • борошно – 2,5 склянки;
  • молоко – 1 літр;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • сіль – 1/2 ч. л.;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • вершкове масло – 60-70 гр.

Приготування:

  • Змішайте усі сухі інгредієнти: цукор сіль, борошно, соду.
  • Додайте до них трохи молока, все добре перемішайте до розчинення грудочок.
  • Додайте у борошняну суміш рослинну олію, ще раз все перемішайте.
  • Молоко, що залишилося, доведіть до кипіння і поступово влийте в тісто.
  • Відправте до тіста також і розтоплене вершкове масло. Все ретельно перемішайте. Тісто для млинців готове!

7. Заварне тісто.


Інгредієнти:

  • борошно – 150 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • вершкове масло – 100 г;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • вода – 240 мл;
  • дрібка солі.

Приготування:

  • У каструлю налийте воду, додайте вершкове масло і дрібку солі.
  • Після того, як масло розтопиться, додайте просіяне борошно, постійно помішуючи.
  • Заваріть масу, зніміть з вогню і остудіть до кімнатної температури.
  • Збийте масу вінчиком, по одному додаючи яйця. Стежте, щоб консистенція тіста не була занадто рідкою.
  • За допомогою кондитерського мішка або ложки викладіть на деко заготівлі потрібної форми.
  • Випікайте у заздалегідь розігрітій до 220 градусів духовці 10 хвилин.
  • Потім зменште температуру до 190 градусів і випікайте ще 10-15 хвилин. Стежте, щоб тісто не підгоріло.

За матеріалами