Різдвяна кутя — п’ять смачних та цікавих рецептів приготування.

Головною традиційною стравою Святвечора є кутя. Вона символізує сімейний затишок, єдність родини та благополуччя дому.

Наші предки намагалися зробити кутю якомога смачнішою, додаючи до неї різні ласощі. Першим куштував кутю господар, а потім шанобливо приступали до вечері інші члени сім’ї.

Є багато рецептів цієї страви, але найцікавіші поради зібрано тут.

Смачна та надзвичайно корисна кутя в мультиварці

Інгредієнти:

  • пшениця – 2 склянки;
  • горіхи волоські – 0,5 склянки;
  • мак – 1 склянка;
  • родзинки – 0,5 склянки;
  • мед (за смаком);
  • цукор (за смаком).

Приготування:

  1. Промиту пшеницю перекласти у чашу мультиварки, влити воду (пропорція – 1:5), посолити.
  2. Готувати 2,5 години в режимі «Тушкування» (пропарену крупу готувати пів години в режимі «Каша»).
  3. Запарити кип’ятком мак та родзинки.
  4. Горіхи потовкти на крихту.
  5. З маку відцідити воду, перетерти з цукром.
  6. Інгредієнти з’єднати та перемішати.




Пшенична кутя з горіхами

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • мак – 100 г;
  • родзинки – 50 г;
  • мед – 100 г;

Приготування:

  1. Добре промити пшеницю, залити водою, залишити на 2-3 години.
  2. Варити до готовності на маленькому вогні.
  3. Мак теж промити, влити в нього кип’яток, залишити на 30 хвилин, перебити блендером до однорідності.
  4. Горіхи потовкти на крихту, трохи підсмажити.
  5. Запарити кип’ятком родзинки.
  6. Теплою кип’яченою водою розвести мед.
  7. Всі інгредієнти з’єднати в глибокій посудині, перемішати.

Оригінальна та незвична рисова кутя

Інгредієнти:

  • мак – 100 г;
  • рис – 1 склянка;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • кориця (за смаком);
  • цукор (за смаком).

Приготування:

  1. Рис залити кип’ятком, готувати кілька хвилин на сильному вогні під кришкою.
  2. Залишити, щоб настоявся.
  3. Горіхи потовкти на маленькі шматочки.
  4. Мак добре перетерти.
  5. У глибокій посудині з’єднати всі інгредієнти, перемішати.




Вишукана кутя з шоколадом та халвою

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г;
  • горіхи волоські – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • шоколад (чорний) – 50 г;
  • халва – 50 г;
  • мак – 20 г;
  • мед (за смаком);
  • узвар (за смаком).

Приготування:

  1. Пшеницю промити, додати окріп, варити на маленькому вогні до готовності, залишити до охолодження.
  2. Поламати на маленькі шматочки шоколад.
  3. Горіхи подрібнити.
  4. Халву дрібно нарізати.
  5. До звареної пшениці додати всі інші продукти, влити трохи узвару, перемішати.




Кутя з сушеною малиною

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г:
  • сушена малина – ¼ склянки;
  • сушені яблука та груші – ¼ склянки;
  • мед (за смаком);
  • цукор (за смаком).

Приготування:

  1. Добре промити пшеницю, додати 4 склянки окропу, готувати пів години.
  2. Ввести сухофрукти за кілька хвилин до закінчення варіння.
  3. Додати мед, перемішати, дати охолонути.

Смачного!