Секрет дріжджового тіста «м’якше хмар»: для дійсно повітряних булочок, пиріжків і будь-якої випічки

Приготуйте це тісто, щоб отримати пухку та смачну випічку, яка просто буде танути в роті. Різницю в консистенції ви відчуєте ще під час замісу. 

Про це пише годинник, за матералами Пошепки

Інгредієнти

Інгредієнти вказані у тій кількості, щоб отримати 1,5 кг тіста. Ви можете ще й тримати тісто в морозильній камері, однак стараюся кожен раз готувати свіже. 

Для опари

  • 10 г сухих дріжджів (якщо сирі, то 30 г)
  • 0,5 склянки теплої води
  • Столова ложка цукру
  • Пара ложок борошна

Для основи

  • 1 кг просіяного борошна
  • 2 столові ложки горілки
  • 2 яйця
  • 200 г вершкового масла (дістати заздалегідь, щоб стало м’яким)
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • 1,5 склянки молока
  • 3 столові ложки сметани
  • 0,5 склянки цукру
  • Чайна ложка солі

Приготування повітряного дріжджового тіста

Готуємо опару: розчиняємо в теплій воді дріжджі, додаємо цукор та перемішуємо. Потім порційно починаємо додавати борошно, щоб у вас вийшла консистенція густої сметани. Відкласти опару в сторону.

Тепер приступаємо до яєць. Їх спершу слід змішати з цукром. 

Опара має вкритися піною, тоді змішуємо її з яєчною сумішшю. Потім сюди додаємо розм’якшене вершкове масло, сметану, горілку, олію та сіль. За допомогою вінчика збити до однорідності. Тепер додаємо порційно борошно. При цьому постійно помішувати вінчиком, щоб не утворювалися грудочки. Коли тісто буде вже достатньо густим, приступаємо замішувати його руками.На цьому етапі додаємо тільки половину від зазначеного обсягу борошна Коли воно буде готове, помістити в миску й накрити рушником. Залишити на годину.

Згодом тісто має підійти. Тоді додаємо все борошно, знову перемішуємо, накриваємо й знову залишаємо на годину. Тісто після таких процесів буде дуже пухке, схоже на хмару. За цей час воно має вирости майже в три рази. Тепер можна приступати до приготування випічки.

Вам сподобався рецепт?