Що потрібно знати про швидкість обміну речовин

Повсюдно люди впевнені, що вага людини найбільш істотно залежить від її метаболізму. Вважається, що прискорений метаболізм – це добре – «їсти і не товстіти», а повільний прирікає своїх «володарів» на неможливість схуднення. Однак на ділі все йде трохи інакше.

Незважаючи на поширене переконання, прикрий «повільний» метаболізм, насправді – цілком нормальний процес. Це не означає, що у людей з прискореним обміном речовин організм «швидше підлягає зносу», хоча така думка теж широко побутує.

Звичайно, чим більш активно відбуваються обмінні процеси, тим більше в організмі виробляється вільних радикалів, що ушкоджують клітини. Однак в реаліях життя сучасної людини такі радикали куди активніше утворюються під впливом ультрафіолетового опромінення, тютюнового диму, нездорового харчування і нікудишньої екології. Разом з їжею в організм надходять і речовини-антиоксиданти: вітаміни Е, А, С, селен, антоціани, що нейтралізують шкідливий вплив.

Це означає, що в принципі не можна розглядати метаболізм як такий, що впливає на фактор здоров’я, тому що обмін речовин – це невід’ємна частина стану живого організму, і у кожного він суто індивідуальний. Хоча протягом життя при різних станах організму він може змінюватися. Потреба в енергії залежить від статі, віку, будови тіла, особливостей гормональної регуляції і фізичної активності. Саме тому з роками обмін речовин може сповільнюватися.

Велика кількість прянощів і спецій в їжі традиційно використовується в багатьох культурах для кращого засвоєння важких для організму продуктів. Це пов’язано з тим, що прянощі дратують рецептори травного тракту, починаючи зі слинних залоз і закінчуючи виділенням необхідних ферментів органами шлунково-кишкового тракту. А засвоєння або незасвоєння речовин, що надходять з їжею, зрозуміло, позначається на загальному обміні речовин в організмі.

Варто розуміти, що використання великої кількості спецій не приведе до швидкого зниження ваги і може спровокувати загострення деяких захворювань, зокрема гастритів, холециститів і виразкової хвороби шлунка, і дванадцятипалої кишки.

Тому для конкретного організму гостра пряна їжа може бути, як благом, так і досить суттєвим фактором, що погіршує загальний стан.

джерело