Суть Великого посту та особливості харчування. Які продукти можно вживати

Великий піст є найважливішим і самим тривалим у православ’ї. Часовий проміжок, коли віруючим християнам необхідно не тільки утримуватися від вживання певної їжі, але і доповнювати своє існування різними духовними практиками, що носять переважно аскетичний характер.

В г. настоящий бум! Студентка раскрыла схему заработка

Початок поста в 2018 році припадає на 19 лютого (понеділок), а закінчення – на 7 квітня (субота)Відразу після закінчення поста, у неділю 8 квітня, християни святкуватимуть Великдень. Тривалість Великого посту становить 48 діб, протягом яких люди, що дотримуються посту, зобов’язані дотримуватися певних правил. Цей період складається з 6 тижнів і 1 Страсної седмиці, особливістю якої є утримання від плотських утіх і прийому деякої їжі.

Великий піст служить вічним нагадуванням християнам про час, який Ісус провів у пустелі, де постився протягом 40 діб поспіль. Через деякий час ці 40 днів стали називатися Великою Чотиридесятницею. Відразу за нею йдуть 8 не менш важливих доби поста. У них входять Страсна седмиця, Вербна неділя і Лазарева субота. Саме в ці дні вшановують пам’ять Страстям Господнім і подій, які їм передували: Таємна вечеря, останні проповіді Христа, вхід Ісуса брам Єрусалиму, Воскресіння Віфанской Лазаря.

Дата початку Великого посту залежить від «плаваючою» дати Світлого Воскресіння Христового. Щороку дата Пасхи змінюється, отже, і дата поста теж не може бути фіксованою. Примітно, що часовий проміжок 8-21 березня завжди припадає на період Великого посту, незалежно від дати його початку і закінчення. Підготовка до Великого посту Приготування до посту починається, як правило, за 4 седмиці та його початку. За цей час важливо духовно підготуватися до правильного покаяння протягом 48 діб. Кожна з 4 тижнів, що передує даті початку поста, має назву.

У чому сенс і суть Великого посту?
Багато віруючіх християн називають цей пост найбільш благодатним часом для духовної та фізичної підготовки до зустрічі світлого Воскресіння Христового. Відповідно, сенс дотримання посту полягає в тому, щоб ретельно приготуватися до одного з головних православних свят – Великодня. Найважливішою метою посту є щире і глибоке покаяння.

Суть Великого посту зводиться до того, що Ісус, перебуваючи в пустелі, на своєму прикладі показав, як після цих подій сила його Духа і віра тільки зміцнилися. Через деякий час Христос заявив свої учням, що підступи Диявола можна усунути тільки за допомогою дотримання поста і молитов.

Особливості харчування у Великий піст
Дотримання Великого посту доцільно не тільки з духовної точки зору, але і щодо відновлення здоров’я. Будь-медик скаже, що утримання від важкої білкової їжі в весняний період, коли організм найбільш перевантажений і потребує зміцнення, дуже корисно. Але багато віруючих людей, особливо ті, хто ніколи не витримував пост, сумніваються в своїх силах. Насправді витримати піст не такий вже й сложно.Ітак, давайте ж розберемося, що можна їсти в період цих семи тижнів.

Фрукти та ягоди
З фруктів можна готувати салати, додавати їх в будь-які готові страви або їсти в сирому вигляді. Віддавайте перевагу гранат, журавлині, винограду, яблук, груш і всім цитрусовим фруктам.

Овочі та зелень
Так само як капуста будь-якого сорту. Її можна гасити або їсти в сирому вигляді. Також допустимо вживання: базиліка, кропу, петрушки, кінзи, щавлю, шпинату, листового салату і пір’я зеленої цибулі; томатів і солодкого перцю; гарбуза і картоплі; кукурудзи і моркви; селери.

Бобові культури
Горох, сочевиця, боби, квасоля – багате джерело протеїну, такого необхідного для організму, тим більше що в піст не можна вживати звичні білкові продукти. З перерахованих продуктів можна готувати пюре, рагу, лобіо, різні гарніри і добавки до основних страв.

Крупи
У період посту можна їсти каші, приготовані з будь-якої крупи. Як правило, люди готують гарніри, використовуючи лише 2-3 види круп. Але асортимент зернових куди багатше.

Риба та морепродукти
За строгими правилами поста рибу можна їсти лише в Вербну Неділю і Благовіщення. У Лазареву суботу, яка передує Вербної Неділі, допустимо є рибну ікру. А що стосується морепродуктів, тут думки різняться. Деякі стверджують, що їх допускається їсти, як і рибу, тільки протягом двох днів. Інші ж схиляються до того, що і в інші дні посту вживати морепродукти дозволено.

Солодка консервація і сухофрукти
У Великий піст дозволено вживати компоти, конфітюри, джеми і варення. На їх основі можна готувати різні узвари, киселі, морси. Також ці продукти допустимо їсти з чаєм та іншими дозволеними напоями. Сухофрукти теж можна виставляти на пісний стіл. Їх допускається додавати в другі страви, наприклад, в каші або тушковані овочі, а також використовувати для перекусу. Вітаються сухофрукти: з ананасів; з інжиру; з яблук, вишень і груш; зі слив і абрикос; з винограду; з бананів і фініків.

Солодощі та напої

Тим, хто не може обходитися без солодких ласощів, дозволяється їсти: цукор; мед; чорний шоколад (стежте, щоб в його складі не було молока); козинаки; халву; пісний зефір; льодяники; мармелад. Любителям молока можна порекомендувати пити соєве або кокосове молоко. До речі, у продажу багатьох магазинів є соєві йогурти. З напоїв допустимі компоти, морси, соки і киселі, кава і чай, какао (без вмісту молока).

Великий піст для всіх людей православної віри є напруженим духовним працею, за який Господь обов’язково віддасть. Кожна седмиця закінчується недільним днем. Протягом цього дня прийнято згадувати певну знаменна подія або діяння, вчинене будь-яким праведником, чий подвиг церква записала в розряд тих, що принесли неоціненну користь християнства.
джерело